38. Energi

Hittar en ledsen växt här hemma som tydligt visar hur den inte gillar läget för tillfället. Ger den vatten och lite omsorg och det tar inte ens tio minuter så har den rest sig och sträcker sig mot solen.

img_0944.jpg

Såklart kommer jag nu göra en koppling till oss människor. Tyvärr är vi ju lite mer komplicerade än så. Vad består vårt vatten av? Vad behöver jag för att resa mig? Det besvärliga är ju att den där superblandningen av näringsämnen måste jag blanda till själv och ibland får en allt leta ett tag efter receptet. I mitt fall så vet jag nog på ett ungefär vad som ska ingå men ibland ändras livets premisser så att det inte går att leva på samma sätt en har gjort tidigare. Och det ställer ju till det. Ingredienserna är nog förresten desamma men måtten ändras.

Min energi tar slut pga av mental trötthet som jag drabbats av efter hjärnskakning för snart fyra år sedan. Min diagnos är Post Commotio Syndrom. Jag har aldrig givit mig själv tiden att läsa på om hjärnskakning och alla dess konsekvenser eller ta del av andras berättelser tidigare. Eller, det har väl knappast handlat om att jag själv inte gett mig denna tid. Det har varit en del annat på schemat;  som jobb, familj och livet. Och snarare kan jag känna att det är vården och Försäkringskassan som inte gett mig tiden att läka och få bygga upp mig själv igen. Det är bara fokus på att komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt.

Kan inte säga att det fanns någon fungerande rehabilitering på min arbetsplats heller. Och jag var ju inte helt samarbetsvillig med mig själv heller. Jobbade fast jag var sjukskriven. Skulle bara kolla den där mailen, kontakta den där kollegan, attestera några fakturor för ingen annan var insatt i det, vabbade aldrig utan vobbade istället. Det fanns ju alltid något som behövde göras, som inte kunde vänta, som var så viktigt att det tydligen var viktigare än att vara hemma med mina sjuka barn, eller vila och läka i mina sjukskrivningar. Men när sjukskrivningarna kunde innebära 100% i 9 dagar, 50% i 7 dagar och på 25% i 7 dagar och sedan tillbaka på fullt igen hur ska en då hinna ”kliva av”?

Det är då jag önskar att jag haft någon inom vården eller på jobbet som tagit över och gett mig en order om att stanna hemma, rensa kalendern, glömma alla ”viktiga” saker, sedan kanske skickat iväg mig på någon kurs för att lära mig om mig själv, min hjärna och om att säga nej, vad vila innebär- hur gör en? Hade någon i min närhet försökt hade jag nog inte lyssnat.

Nu ska jag ta tiden och göra just detta, läsa på och komma ikapp och det har jag börjat med så smått. Jag har tänkt att sammanfatta de senaste fyra åren, från hjärnskakningen, via sjukskrivningar och kampen fram till där jag är idag. För min egen skull, för att jag behöver få ett grepp om alla turer hit och dit, förståelse om mig själv, om min kapacitet och hur det har förändrats, ett steg framåt och två bakåt och ibland tvärtom. Men även för att min omgivning ska förstå bättre, för det är såklart inte lätt.

Så tills jag får orken att skriva ihop detta ska jag öva på att vila, att bara vara. Och det är kanske det svåraste som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.