48. Nostalgi, traditioner, tomrum att fylla.

img_1533

Jag har absolut sett till att adventsmysa den här helgen. Trots regn och rusk, men mörkret är ju passande i alla fall. I fredags då Esters skola gick fackeltåg till Älmhults kyrka lyckades jag få plats längst bak i kyrkan där en del föräldrar brukar hänga som gärna vill få en stämningsfull stund.

Den här tiden på året dyker det alltid upp protester om inställda luciatåg och förbjudna pepparkaksgubbar och allt som inte är sant det här året heller. En massiv upprörd stormvind drar över Sverige. Senast var det en förälder till barn på förskola i Ljungby som kände sig kränkt för att de inte fick vara med på luciafirandet utan skulle få se det på film efteråt. Såvitt jag vet så är det ingen mänsklig rättighet att få närvara som förälder. Självklart bestämmer skolor själva och jag är övertygad om att de gör vad som är bäst för barnen och för deras egen arbetsmiljö.

Men. Vi vuxna har ju många av oss ett så stort behov av att få vara med i denna årets mest traditionella och nostalgiska tid. Den här dosen behöver vi i våra stressade liv tror jag. Det är många som söker något, eller som skulle behöva lämna plats för något att söka. Är det Gud, andlighet, själaro, traditioner, vår kultur, stämning, tomrum att fylla? Med något vackert och stämningsfullt.

Minnen från barndomen, hummade med i julsångerna gjorde jag och t.o.m andra-stämmorna mindes jag i fredags.  Med tårar i ögonen stod jag där längst bak i kyrkan. Så fint, vilken stämning, ljusen, sången, barnen som lite nervöst läste egna verser, prästen som talade om Advent som betyder förberedelse, väntan.img_1532

Men var får vi del av detta om inte via våra barn? Jo det går såklart att gå i kyrkan och det gör ju många speciellt i dessa tider och jag hoppas på att vi kan komma iväg på Lucia-firande. Jag känner en saknad av att gå i kyrkan, varför gör jag aldrig det? Jag är ju uppvuxen inom kyrkans barn- och ungdomsgrupper. Tänker på de hundratals gånger jag gått Luciatåg i både skolan och i körer ända upp till gymnasiet och att jag tyckte så mycket om det. Förstod inte då varför vuxna och äldre uppskattade våra besök så, det var ju inte som att vi var några proffs direkt, men det förstår jag mer än väl nu. Det gör ju inget om någon blandar ihop verserna i Natten går tunga fjät och går ”upp” där en ska gå ”ner” eller sjunger fel ord. Vi förstår ju ändå inte heller vad alla ord egentligen betyder, de betyder något djupare än så för oss.

Imorgon ska de som vill från Esters fritids lussa för PRO i Älmhult i Folkets hus. Det är win-win för alla. Barnen får dessutom godis så de är mer än nöjda. Kunde det kanske ordnas mer sådant, tex. att de barn som vill får ge en föreställning i kyrkan som föräldrar och andra får komma till? Men då ska ju någon ta tag i detta också. Kanske ett förslag vore att några äldre elever kunde ha det som ett projektarbete? Det är ju trots allt bra träning också, att uppträda inför folk och få vara lite nervös. Men som sagt, någon rättighet för oss föräldrar att vara med finns det ju inte. En får se till att ta ansvar för sitt eget firande såklart.

Idag fortsatte adventsfirandet och vi tände första ljuset, cyklade till skogen och hämtade hem granris, mossa och lite vedkubbar att pynta med inne och ute.

img_1554

img_1559

Sedan drack vi glögg och åt pepparkakor med ädelost-blandning medans vi lyssnade till den rofyllda melodin från Änglaspelet som barnen hade satt ihop. Nu blir det strax läggdags. Nils väckte mig kvart över tolv i natt och undrade hur många minuter det var kvar tills morgonen då han skulle få öppna nästa paket i adventskalendern. Sedan tar det en stund att somna om igen. Nästa väckning kom kl. 06 av Ester som undrade om hon fick gå upp. Gäsp och god natt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.