20. Debatt

img_0189

När sommarblommorna dröjer sig kvar, vädret skiftar mellan somrigt och höstigt och vi går till val på söndag. Jag hoppas att många får en riktigt fin helg så att de beger sig till vallokalerna med gott humör och ro i sinnet och röstar med hjärta och förnuft på mänsklighet och solidaritet.

Jag skrev ihop en längre text på temat Jimmie och Hesa Fredrik som jag delade på Facebook och även skickade in till några tidningar. Kopierar in den här nedan också.

Hoppas ni alla får en vacker solig hösthelg!

 

……..

Några timmar efter att Jimmie Åkesson talat på torget i Ljungby ljuder Hesa Fredrik över staden. Viktigt Meddelande till Allmänheten! Signalen som används för att varna för akuta hotsituationer. Likt klockringningar i kyrkor i Jönköping och på andra ställen som varnar för främlingsfientliga budskap på våra torg. Mot hat, förtryck, okunskap, egoism- som sprider sig likt en epidemi.

Än mer passande hade det varit om någon ansvarig hade planerat in talet till just klockan 15 så att dessa varningens larmsignaler ljöd i bakgrunden. Det hade satt stämningen perfekt eftersom det Jimmie Åkesson och hans parti står för tar oss tillbaka till 30-40-talen. Han pratar om vi och dem, ställer grupper mot varandra, beskriver ett katastrofläge i Sverige, spelar på folks rädslor och vill övertyga oss att tro att det finns enkla svar på komplicerade frågor, att saker och ting är svart eller vitt. Likt ett äkta blufföretag som försöker få dig på kroken och lura skiten ur dig helt enkelt.

Jimmie Åkesson är en riktigt bra retoriker, han har svar på det mesta och verkar sympatisk. Han har lyckats inta en offerkofta-roll som ”den vanlige Svensson”, ”the underdog” som inte är en del av det sk ”politiska etablissemanget”, ”eliten”, trots att det är just vad han är då han ju har en bakgrund inom politiken. Det är skickligt.

Jimmie och gänget pratar inte alltid direkt om vad som står i deras partiprogram utan får det ofta att låta snyggt, inpaketerat i omsorg om äldre, skolan, om trygghet osv. Sådant vi väl alla kan skriva under på. Vi behöver lyssna närmre och kanske framför allt läsa igenom deras partiprogram noggrannare, likt det finstilta i ett avtal.

Till exempel står följande att hitta i SDs Principprogram: ”På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.” Vad betyder det att vara lojal och vem ska bestämma vem som är och inte är lojal och vem som inte har rätt kultur? ”Nu ser jag att du inte dansar Små grodorna här kring midsommarstången Ing-britt, var god och lämna landet!”

SD vill ändra aborträtten från vecka 18, som det är idag och varit sedan 1974, till att istället endast gälla fram till vecka 12. Varför då, var kommer detta ifrån? Det är inga foster som överlever vid 18 veckor i alla fall? Men detta stämmer mycket väl med partiets syn på kvinnor. Kvinnor ska gärna få vara hemma så att det blir sådär ”Bullerby-mysigt” igen. -Tänk vad allt var mycket bättre förr! Och då passar det inte in att kvinnor är lössläppta och använder abort som preventivmedel.

Kvinnor behöver kontrolleras och inte släppas fria. Och feminism, det är lika med satan, allt som handlar om frigörelse och eget bestämmande för kvinnor är ett hot mot familjen. Och riket! Hand i hand med de kära konservativa Republikanerna i USA går de. Där befinner man sig på många sätt fortfarande på stenåldern när det gäller jämställdhet. Föräldrapenning finns inte, inga kommunala dagis, de måste slåss för att behålla rätten till abort och preventivmedel osv.

Och detta ap-stadie som vi för längesen lämnat i Sverige vill Jimmie och SD och övriga än mer ofattbara högerextremister ta oss tillbaka till.

SD är inte kompisar med media och har också sagt att de anpassar sin retorik. De flesta instämmer nog i att media inte alltid är rättvis och objektiv och när P3 gör narr av partiledarna inkluderat Åkesson så tycker jag också att det är väldigt onödigt och inget politikerna skulle behöva ta. Men. Att vilja censurera media och styra vad som sägs, då är vi mycket farligt ute. Nazismen vann valet och tystade sedan oppositionen via förbud av andra partier och styrde media. Vinn ett demokratiskt val och avskaffa sedan demokratin.
Bland sympatisörer till SD och övriga extremister finns en del kränkta vita små sorgliga män som sitter framför sina datorer med trollkonton. Min vän som är kommunpolitiker har blivit så hotad av dessa idioter att han inte vågar bo hemma. ’Vart är Sverige på väg’- det frågar sig alla sidor idag, men jag undrar verkligen detta- vart är vi på väg?

Vad är ett hot för oss idag? Är det bilbränder, skottlossningar gäng emellan, gruppvåldtäkter och annat SD försöker lyfta fram? Hur många har kommit i närheten av detta i sin vardag? Eller är det högervindarna med fientligheter och hot som utsätter fler människor för otrevligheter och som sprider ett hat som förökar sig?

Sverige har problem och jag vill inte förringa något av ovanstående brott, det är något vi måste arbeta med och många har det också kring knuten i sin vardag. Svenskfödda och utlandsfödda är förövare. Den minsta gemensamma nämnaren är att de är män till 99%. Män behöver hjälp. Några behöver till och med utvisas.

Ni som redan har eller tänker rösta på SD eller något annat av extremistpartierna- jag vet inte hur ni tänker men jag väljer att tro att ni inte alla är rasister. Kan inte tro att ni är naiva, okunniga, historielösa, hatiska och egoistiska utan att ni mest är missnöjda och trötta på de andra partierna. Och jag förstår om ni gått i fällan för den vältalige ”säljaren” Jimmie som lurat på er vad ni tror är svar. Men gå inte på det, välj inte dessa alternativ, för de är just inga alternativ- de är pinsamheter för Sverige! Rösta hellre blankt om ni vill protestera!

Vad är det vi ska bevara om det som finns kvar av Sverige är ett stort svart hål av ignorans, hat och egoism? Det handlar väl inte folkhemmet om?

Kom igen nu! Tro på det här landet och på alla vi som bor här. Vi kan lösa det här ihop! Inte med hat och mörker, det leder aldrig någon vart. Det har vi väl sett för många filmer och läst för många böcker för att känna till att det är det goda som ska segra. Det mörka är bara tungt att bära, det förtär dig. Du är värd bättre. Sverige är värd bättre.

Maria Johansson, Älmhult

Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: