17. Jimmie och Hesa Fredrik

msb103753-vma-tuta-780x319
Foto MSB

Idag besökte Jimmie Åkesson Ljungby för att tala på torget. Vi skymtade polisbilar och ambulanser och hörde att motdemonstranter lovat att dyka upp. Kollegorna och jag funderade på vad demokrati får kosta? Vi funderade också på vilka som samlats på torget och valde att gå åt andra hållet på lunchen. För att slippa se. Och höra.

Några timmar senare hörde vi någon prata i högtalare och tänkte att torgmötet fortsatte men talet följdes av ett larm och det visade sig inte vara Jimmie utan Hesa Fredrik! Klockan var 15 och idag första måndagen i månaden. Fyra gånger per år ljuder detta VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten! Signalen som används för att varna för akuta hotsituationer. Likt klockringningar i kyrkor i Jönköping och på andra ställen som vill varna för främlingsfientliga budskap på våra torg. Mot hat, rädsla, förtryck, okunskap, egoism- som sprider sig som en epidemi och förpestar vårt samhälle.

Det hade varit än mer lägligt om någon ansvarig hade lyckats planera in Jimmie Åkessons tal till just kl. 15. För det är ju på flera sätt som hans retorik får tankarna att gå tillbaka till 30- och 40- talen och då passar en ljudande larmsignal som signalerar fara  i bakgrunden att påminna oss om detta.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.